Tortell de Reis

el

tortell1

Aquest és el segon any consecutiu que m’atreveixo a preparar el tortell de Reis que el dia 6 de gener ens mengem a casa, tota una alternativa bona i molt més econòmica que la proposta de la pastisseria. Per fer-lo només fa falta una cosa: temps. Perquè la massa del tortell s’ha de deixar fermentar dues vegades abans no puguem enfornar-lo, partir-lo per la meitat i farcir-lo, passos previs, tots ells, a l’esperada degustació a taula, i al joc de descobrir qui és coronat Rei i qui s’emporta la temuda fava, que condemnarà el desafortunat a pagar les postres.

Ingredients (per a 4 persones)

  • 500 grams de farina
  • 100 grams de mantega
  • 100 grams de sucre
  • 2 ous
  • 1 taronja: tota la ratlladura i una cullerada de suc
  • 1 cullerada petita de rom
  • 200 grams de llet
  • 20 grams de llevcat premsat de pastisser
  • 1 polsim de sal
  • fruita confitada (al gust, jo he fet servir taronja, cireres i meló)
  • sucre i ametlla picada per a decorar
  • nata o crema, si volem farcir el tortell

Elaboració

  • Aboquem la farina fent una muntanya damunt el marbre ben net i sec de la cuina i amb la mà creem un volcà, és a dir, un gran forat al seu interior.
  • Introduïm en aquest forat tots els ingredients: la mantega fosa, el sucre, els dos ous ja batuts, la ratlladura de taronja, el suc de taronja, el rom, la sal, la llet i la llevadura premsada, que podem engrunar.
  • Mesclem bé tots aquests ingredients dins el volcà fent servir les mans, i anant amb molt de compte perquè les parets de farina no es “perforin” provocant una fuita de la mescla, encara molt líquida.
  • Quan els ingredients del centre ja estan molt barrejats poc a poc comencem a incorporar la farina, primer la de l’interior, fins acabar obtenint una massa elàstica i humida.
  • Fem una pilota amb la massa i la guardem en un espai sec fins que dupliqui el seu volum (jo compto unes 6 hores, per assegurar)
  • Recuperem la massa i li donem la forma de tortell, procurant que el forat del centre sigui molt més gran del que haurà de ser al final (la massa tornarà a créixer i el forat s’acabarà empetitint)
  • Decorem el tortell amb la fruita confitada i amb l’ametlla picada o laminada. Espolvorem per sobre amb sucre granulat (el podem aconseguir mesclant sucre blanc amb unes gotetes d’aigua just perquè l’humitegin, i enfornant aquesta barreja a una temperatura baixa -60 graus- durant uns minuts, fins que es deshidrati).
  • Si no tenim intenció de farcir el tortell, ara és el moment d’amagar el rei i la fava al tortell.
  • Deixem reposar de nou la massa fins que torni a duplicar el seu tamany (unes 6 hores): al manipular-la per donar-li la forma de tortell veureu com perd volum a marxes forçades.
  • Coem al forn durant 16 minuts a 170 graus centígrads.
  • Un cop fred, servim o bé partim per la meitat per farcir amb la nata o la crema, i per amagar les sorpreses que els comensals hauran de trobar al seu interior.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Moltes receptes originals de tortell de Reis posen a la mescla una cullerada d’aigua de tarongina (en castellà “azahar”). Com que és més aviat difícil de trobar (o si més no jo no n’he trobat) l’he substituït per una cullerada de suc de taronja.

Un comentari Digues la teva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s