Croquetes de carn d’olla

croquetes2

El menjar no es llença, i menys en els temps que corren. Com potser recordareu, a la nostra taula de Nadal un dels plats estrella va ser la tradicional escudella de galets farcits, que va arribar acompanyada de la inseparable carn d’olla. A la meva família hi ha molts fans d’aquesta barreja de carns de porc, xai, vedella i gallina acompanyades de totes les verdures que ens poguem arribar a imaginar, i per tant les plates es van buidar força. Però per fer una sopa tan gustosa vam haver de ser generosos amb les quantitats i en va sobrar per donar i per vendre.

Així que seguint els consells de la mare d’en Quim vam fer servir la carn d’olla i la verdura sobrants per preparar unes croquetes que, guardades al congelador, ara ens serveixen de recurs d’emergència i es posen d’allò més bé quan cal improvisar un sopar ràpid però suculent.

I la gràcia de tot plegat és que, malgrat existeixen moltes altres variants, aquesta base és ben vàlida per preparar qualsevol altre tipus de croqueta, substituint la carn d’olla i la verdura pels ingredients que ens vinguin de gust.

Ingredients (per a 60 croquetes)

  • Carn d’olla
  • Verdura del caldo
  • Cebes
  • Sofregit de tomàquet (casolà!!!)
  • Oli
  • Sal i pebre
  • Farina
  • Llet
  • Ou
  • Pa ratllat
  • Nou moscada en pols

Elaboració

  • Ens asseiem amb calma i anem separant la carn d’olla dels ossos i de les parts més grasses. La tallem a trossos ben petits.
  • Tallem ben petita tota la verdura del caldo que ha sobrat i que també farem servir per fer les croquetes.
  • Triturem primer la carn d’olla i després la verdura (ho fem per separat perquè la carn necessita més cops de turmix que la verdura per quedar al punt) i després ho mesclem tot en un bol. En funció de com ens agradin les croquetes les triturarem més o menys, aconseguint una pasta molt fina o deixant que es trobin petits trossets.
  • Ratllem la ceba. Posem oli en una paella gran i hi fregim la ceba a poc a poc, fins que estigui bastant rossa.
  • Afegim el sofregit de tomàquet casolà (jo en vaig fer servir del que teníem a casa, fet amb els tomàquets de l’hort de l’estiu passat, però sinó podem netejar i triturar tomàquets naturals ben vermells i afegir-los a la ceba, encara que llavors el temps de cocció serà bastant més llarg).
  • Salpebrem
  • Afegim la carn d’olla i la verdura triturades i mesclem bé. Ho deixem coure tot junt uns 10 minutets, a foc suau.
  • A continuació afegim un parell de cullerades de farina i remenem bé. Un cop absorbida per la barreja en podrem afegir més, si fa falta, perquè prengui més consistència. Però a poc a poc… en aquest cas sempre val més pecar per poc que per massa.
  • En aquest punt podem condimentar al gust amb nou moscada.
  • Finalment anem afegint llet, també a poc a poc, fins que la mescla sigui homogènia però cremosa.
  • Apartem del foc i deixem refredar unes hores a la nevera (una bona idea és deixar-la fins l’endemà)
  • Ara ja podem anar donant forma a les croquetes, arrebossant-les amb ou i pa ratllat. Si les volem congelar podem arrebossar-les només amb pa ratllat, per evitar riscos amb la conservació de l’ou.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis

One Comment Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s