De la temporada de cols llombardes l’hort ens va deixar dues grans perles. La primera va ser l’amanida de col llombarda amb poma i formatge blau que ja us vaig ensenyar fa una bona colla de setmanes. La segona, aquesta quiche de colors, textura i sabors extraordinaris que ens va sorprendre i ens va entusiasmar.
Una recepta fàcil de preparar, que dóna molt bon resultat i que de ben segur repetirem a cada temporada.
Ingredients
- 1 massa brisa
- 1 col llombarda (o mitja si és molt gran)
- 1 ceba
- 1 dent d’all
- 200 ml de llet
- 3 ous
- 50 grams de pernil salat tallat a daus
- 150 grams de formatge Roquefort
- Formatge Parmesà en pols (quantitat al gust)
- Oli d’oliva
- Sal i pebre
Elaboració
- Tallem la col llombarda a la juliana, ben fina, i la reservem.
- Tallem i piquem la ceba i l’all i els fregim en una paella amb oli d’oliva. Quan la ceba estigui daurada hi incorporem la col llombarda, removem bé i hi afegim sal i pebre.
- Deixem que es vagi fent durant uns 10 minuts a foc mig i barrejant de tant en tant.
- Quan ens sembli que ja està prou feta (la col llombarda s’ha anat estovant) hi afegim el pernil tallat a dauets ben petits i barregem de nou. Deixem fer 3 o 4 minuts més a foc més viu i ho retirem: cal pensar que després estarà una bona estona al forn, per tant no hem de deixar que la verdura quedi del tot feta.
- Mentrestant hem preparat la massa de quiche: l’estenem en un motlle, la punxem de forma uniforme amb una forquilla i la posem al forn uns 15 minuts (segons indiqui el paquet de compra o, si l’hem fet nosaltres, uns 10 minuts tapada amb paper de forn o de plata i 5 minuts més destapada). La retirem i reservem.
- En un bol batem els ous amb la llet. A continuació hi afegim la col llombarda amb el pernil (procurem que ja s’hagi refredat una mica) i aboquem tota la mescla al damunt de la massa brisa que ja ha sortit del forn.
- Tallem el formatge Roquefort a dauets petits i els anem repartint de forma uniforme pel damunt de tota la quiche.
- Repartim el formatge Parmesà en pols pel damunt també de forma uniforme (quantitat al gust).
- Coem al forn a 180 graus uns 20 minuts. Retirem, desmotllem i servim quan encara està calenta.
Podem canviar el formatge Roquefort per qualsevol altre formatge blau o rull de cabra, o la podem fer igual però sense aquest tipus de formatge. També podem canviar el pernil per bacon.