Pastes de full salades

??????????????????????

Les pastes de full salades s’han convertit en una sensació a casa nostra. El primer cop que les vaig fer va ser només per provar, i perquè les havia vist no sé on i me’n van venir ganes. Van quedar bones, però no prou bones.  Al final, vam arribar a la conclusió que el  problema havia estat que les vam enfornar el dia abans de menjar-nos-les, i que perquè siguin cruixents han de ser fetes i menjades. Així que el segon cop vam seguir aquesta estratègia i van quedar delicioses.

Des de llavors, i no fa pas gaires mesos, ja he perdut el compte dels cops que les hem fet… i menjat, és clar! La gràcia d’aquestes pastes és que són fàcils i divertides de fer, i que es poden preparar de tants gustos, formes i maneres com se’ns acudeixi.

Aquí explico cinc combinacions diferents, però n’hi ha infinites. Només cal pensar en una combinació i posar-se mans a l’obra… seguint sempre 4 passos molt senzills:

1. Tallar la pasta de full a la  mida i forma indicada i farcir-la tal com toca a cada combinació
2. Pintar-la per sobre amb un pinzell amb ou deixatat
3. Decorar, si volem, amb espècies, fruits secs, formatge ratllat, llavors, herbes aromàtiques…
4. Coure al forn a 180 graus durant 20 o 30 minuts, i estant sempre alerta, perquè del cru al cremat hi ha un pas diminut. Si cal, els darrers minuts podem encendre el gratinador perquè afagin un to més daurat.

??????????????????????

Croissants de sobrassada

  • Pasta de full
  • Sobrassada
  • Ou
  • Formatge ratllat
  •  Necessitem una massa en forma circular (mig cercle és suficient). La tallem en triangles, des del centre del cercle o del mig cercle fins a la punta.
  • Empastem una mica de sobrassada a cada triangle, centrant-nos en la part més ampla.
  • Cargolem el triangle, de la part ample a la part estreta, i un cop cargolat li donem forma de croissant, curvant una mica les puntes.
  • Pintem amb ou deixatat i tirem una mica de formatge ratllat per sobre.

Espirals de pernil dolç i formatge

  • Pasta de full
  • Pernil dolç
  • Formatge a talls
  • Ou
  • Orenga
  •  En aquest cas la massa que farem servir ha de ser un rectangle bastant ample. El cobrim tot ell amb talls de formatge i, al damunt d’aquests, n’hi posem de pernil dolç.
  • Comencem a enrotllar sobre ella mateixa una de les bandes amples de la massa, fent que ens quedi un tira llarga i gruixuda.
  • Amb un ganivet, l’anem tallant en rodanxes de més o menys un centímetre d’ample.
  • Les posem planes en una plata, les pintem amb ou batut i tirem orenga per sobre.

Bocins d’oliva

  • Pasta de full
  • Olives farcides
  • Ou
  • Julivert
  • Diria que són les més senzilles de fer… Tallem la pasta de full en quadrats, els pintem amb ou i hi posem una oliva (una mica escapçada de sota perquè no rodoli) al damunt. Si volem, decorem amb julivert.

??????????????????????

Pastes amb frankfurt o xistorra

  • Pasta de full
  • Frankfurt o xistorra
  • Ou
  • Llavors de sèsam o gallaret
  • Sigui amb frankfurt o amb xistorra, el procediment sempre és el mateix. Necessitem una base rectangular i allargada de pasta de full. Posem una o diverses salsitxes de llarg, una al costat de l’altre, fent una fila que abarqui tot el llarg del rectangle.
  • Cargolem la pasta de full al voltant de la salsitxa i l’embolcallem tota, fent que quedi una tira llarga
  • Tallem en porcions d’un centímetre o un centímetre i mig, les pintem amb ou i les decorem amb les llavors.

Galetes de formatge cremós i anxoves

  • Pasta de full
  • Formatge cremós tipus Philadelphia
  • Anxoves
  • Ou
  • Orenga
  • Tallem la pasta de full en quadrats d’un parell de centímetres (hem de comptar que en necessitarem 2 per cada pasta).
  • En un bol, fem una barreja amb el formatge cremós i les anxoves, triturades ben petites i amb tant poc oli com sigui possible.
  • Posem una boleta de la crema al damunt d’un dels quadrats i tapem per damunt amb l’altre. Fem servir la punta del mànec d’una cullera petita per unir els dos quadrats.
  • Pintem amb ou i decorem amb orenga.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis

3 Comments Add yours

  1. Òndia Eva, això fa una bona pinta que em vénen ganes de fer-les!!! Felicitats per aquest aperitiu!

    1. petitamandarina ha dit:

      Gràcies Núria,
      cada cop es fa més urgent fer un dinar o un sopar per fer posada en comú i tastar totes les coses que tant tu com jo anem provant!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s