Aquest any no està fent una bona temporada per l’hort. L’excés de pluja, l’estiu tardà i la plaga de cargols que hem tingut han fet que ni els tomàquets ni els carbassons hagin donat gaire bon resultat. En canvi, sí que hi ha alguns productes que han donat un excel·lent resultat, i en tenim per donar i per vendre: cogombres, mongetes, pebrots, albergínies, cebes i porros o remolatxes. Alguns d’aquests, com els pebrots, els porros i les mongetes, els congelem per aprofitar-los mes endavant, però amb altres m’he atrevit a provar algunes conserves.
A banda de la clàssica conserva de tomàquet (que, és clar, aquest any tenim en comptagotes), també n’hem fet amb cogombre i amb remolatxa. Encara no les hem tastat, però fan bona pinta.
Pel que fa a les quantitats, només cal aplicar regles de tres i fer proporcions en funció de la quantitat de matèria primera de què disposem.
REMOLATXA EN VINAGRE
Ingredients
- 450 grams remolatxa crua
- 2 cebes
- 175 ml. de vinagre de vi negre o Jerez
- mitja cullerada de grans de pebre
- mitja cullerada de sal
Elaboració
- Netejarem les remolatxes i els traurem les impureses, però deixem la pell. Les bullirem en aigua tanta estona com sigui necessari fins que estiguin toves (ens n’adonarem perquè al punxar-les amb un punxó estaran toves i cauran. En funció de si són més grans o més petites, necessitarem més o menys estona.
- Un cop fredes, les pelarem i les tallarem en rodanxes molt fines (o a tires, com preferiu!)
- També pelarem i tallarem en rodanxes encara més fines les cebes.
- En pots de vidre que tanquin hermètics, prèviament nets i bullits per esterilitzar-los, hi anirem posant la remolatxa i la ceba, alternant capes i procurant que a la part de dalt ens quedin un parell de centímetres encara per omplir.
- A continuació posarem el vinagre, el pebre i la sal en un pot i l’escalfarem fins que arrenqui el bull.
- Tirarem el vinagre calent als pots procurant que quedin totalment coberts (la remolatxa ha de quedar del tot tapada).
- Tancarem hermèticament de forma immediata i deixarem refredar.
- Un cop freds ja els podrem etiquetar i guardar, però si volem que durin més temps els podem bullir 30 minuts al bany maria.
COGOMBRES EN VINAGRE DE POMA
Ingredients
- 3 cogombres grans
- 3 tasses d’aigua
- 1 tassa de vinagre de poma (en necessitarem més -bastant!- per omplir els pots al final)
- 3 cullerades grans de sucre
- unes quantes dents d’all
- sal
- pebre en gra
- 2 o 3 fulles de llorer
Elaboració
- Pelarem parcialment els cogombres i els tallarem en rodanxes ben fines.
- En una olla, farem bullir aigua amb vinagre de poma, una mica de sal, el sucre i el llorer. Quan arrenqui el bull hi afegirem els cogombres i els deixarem bullir amb força uns 3 minuts. Escorrerem la preparació i reservarem els cogombres.
- Mentrestant tindrem preparats uns pots de vidre hermètics, nets i bullits prèviament per esterilitzar.
- Anirem col·locant les rodanxes de cogombre a l’interior dels pots i els acabarem d’omplir (fins a dalt de tot, procurant que tot el cogombre quedi cobert) amb més vinagre de poma, uns grans de pebre, les dents d’all picats i, si volem les fulles de llorer.
- Tancarem immediatament i, un cop fred, bullirem els pots al bany maria uns 30 minuts per assegurar la conservació.
Un comentari Digues la teva