Pastís tren de xocolata i fondant

pastis1

Fins ara havia fet diversos cursos sobre com treballar el fondant, i havia fet petites incursions en aquest món decorant galetes i cupcakes, però mai havia gosat fer el pas definitiu i crear un pastís amb totes les de la llei. Finalment, fa un parell de setmanes i coincidint amb el dia que en Roger feia 2 anys, vaig atrevir-me a fer aquest pastís, tot recobert i decorat amb fondant, perquè bufés les espelmes.

A en Roger li encanten els trens i els tractors, però si haig de ser sincera amb els segons no m’hi veia gens en cor. En canvi, i seguint aquest model (còpia total, ja ho reconec) de Vadecakes, el tren em va semblar, si més no, assequible.

Per fer el pastís fondant vaig seguir precisament els consells dels cursets que he fet amb Vadecakes, i vaig intentar aplicar la regla d’or  d’aquestes obres ensucrades: els 3 dies. És a dir, un bon pastís fondant s’ha de fer en tres dies: el primer per fer el pa de pessic, el segon pel farciment i el tercer per la decoració.

Ingredients (per 1 pastís)

Pel pa de pessic (motlle de 15 cm)

  • 1 iogurt natural
  • 1 mida de iogurt d’oli
  • 2 mides de iogurt de farina
  • 1 mida de iogurt de cacau
  • 2 mides de iogurt de sucre
  • 3 ous
  • 1 sobre de llevat en pols

Pel farciment

  • 200 grams de sucre
  • 200 grams d’aigua
  • melmelada (la vaig posar d’albercoc)

Pel ganaché de xocolata

  • 250 grams cobertura xocolata
  • 250 grams de nata de muntar

Per la cobertura fondant

  • Fondant blanc, verd i negre (Silikomart)
  • Colorant en gel de diversos colors (Wilton)
  • Boletes multicolor
  • Unes quantes gominoles petites

pastis3

Elaboració

Pel pa de pessic (motlle de 15 cm)

  • Separem les clares dels rovells i muntem les clares a punt de neu
  • En un altre bol mesclem els rovells amb la resta d’ingredients del pa de pessic.
  • Al final hi afegim les clares remenant amb molta cura
  • Untem amb mantega i farina un motlle i el coem al forn

Jo volia que el pastís em quedés petit de diàmetre però alt. Per això vaig fer servir un motlle de 15 centímetres i també per això vaig haver d’allargar una mica la cocció, ja que al ser més alt va costar més que quedés fet de dins. En un motlle més gran, d’uns 20 centímetres, el podem fer 30 minuts a 180 graus. Jo, passada aquesta estona, vaig baixar la temperatura a 160 i encara el vaig deixar ben bé 20 minuts més.

Un cop fet, el deixem refredar i, si pot ser, no el treballem fins l’endemà. Això sí, aquest primer dia podem preparar l’almívar del pastís i la crema del ganaché, que s’haurà de refredar 24 hores a la nevera.

Pel farciment

  • Per fer l’almívar mesclem l’aigua i el sucre i duem la mescla a ebullició en un bol. Hi podem afegir llimona, taronja, licor o espècies si li volem donar algun gust especial. Quan arrenqui el bull l’apartem del foc (o el deixem una estoneta si volem que sigui més espès) i el deixem refredar. El podem guardar a la nevera bastants dies, si ho desitgem.
  • El segon dia fem servir un ganivet llarg i afilat per treure una capa fina de la part de dalt del pastís. Així ens assegurem que quedi ben pla i no faci panxa.
  • Amb el mateix ganivet tallem el pastís en horitzontal en 4 llesques
  • Ara ja podem fer el farcit: mullant cada capa amb l’almívar (podem fer servir un pinzell de cuina) i recobrint-la amb la melmelada (també podem fer servir ganaché o altres ingredients, si volem) fins arribar a dalt de tot.

Pel ganaché de xocolata

  • Escalfem la nata al foc fins que arrenqui el bull.
  • La retirem i hi afegim la xocolata trossejada ben petita. Barregem amb una cullera de fusta perquè es dissolgui
  • El resultat ha de ser una mescla uniforme de xocolata, que posarem en un bol i guardarem a la nevera unes 24 hores.
  • Quan tinguem el pastís farcit, recuperarem la mescla de la nevera i la muntarem amb les varetes, com si féssim clares a punt de neu o nata muntada. Si pel fred de la nevera està molt dura, la podem escalfar uns segons al microones.
  • Amb una espàtula o llengua de gat, farem servir aquesta mescla per cobrir tot el pastís, procurant que quedi tot ben recobert i llis, i que els cantons quedin ben afilats.

buttercream

Per la cobertura fondant

  • El tercer dia, un cop el ganaché estigui ben pres, començarem amb la cobertura i la decoració, fent servir la imaginació, la paciència, tota l’habilitat que tinguem i els consells d’aquest anterior post.

 

  • Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

2 comentaris Digues la teva

  1. Núria i família ha dit:

    Un pastís amb un aspecte magnífic, Eva. Felicitats, segur que en Roger va al·lucinar moltíssim! Pip-piiiiip!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s