Lasanya de verdures amb beixamel d’espinacs

lassanya2

En el meu afany per combinar la vida sana amb uns menús estimulants al paladar, i precisament avui que acabem d’entrar a la primavera, m’he atrevit amb una lasanya de verdures que ha resultat ser deliciosa. A més, preparar aquest plat m’ha permès debutar per primera vegada amb una varietat de pasta que, encara no sé perquè, no formava part del meu repertori.

Potser sí que la lasanya l’associem a primer cop d’ull amb un plat contundent que et deixa satisfet i a rebentar. Però és, clar, no totes les lasanyes són de carn de porc o de vedella, acompanyada d’un sofregit de tomàquet i ceba, de molt formatge ratllat i beixamel en abundància. De lasanyes n’hi ha per a tots els gustos i moments: de peix o de marisc, de verdures i bolets o, fins i tot, de fredes pels dinars i picnics d’estiu (se m’acudeix, per exemple, una proposta amb pinya, pernil i formatge, o potser amb pollastre, amb fruits del mar o amb salmó…). Mmmm….

Però bé, el cas que ens ocupa és un altre: una lasanya de verdures suau però molt gustosa, utilitzant tècniques de cocció sanes i obtenint un resultat… bé, a parer meu per llepar-se els dits.

Ingredients (per 4 persones)

  • 16 plaques de lasanya precuinada amb espinacs
  • 400 grams de tomàquets madurs
  • 400 grams de coliflor
  • 400 grams de mongeta tendra (del cuc)
  • 200 grams de pastanaga
  • 200 grams d’espinacs
  • 400 grams de llet desnatada (bé, també en podem fer servir de sencera)
  • 40 grams de farina de blat de moro (Maizena)
  • 2 o 3 grans d’all
  • oli d’oliva
  • sal i pebre

Elaboració

  • Netegem totes les verdures. Tallem els tomàquets i les pastanagues a dauets ben petits, les mongetes tendres a talls de menys d’un centímetre i la coliflor a tronquets també menuts. Reservem els espinacs per més tard.
  • Bullim en aigua abundant les pastanagues, les mongetes i la coliflor.
  • Un cop bullides, escalfem l’oli en una paella, hi daurem els alls per donar gust a l’oli i hi saltegem les verdures prèviament bullides. Passats un parell de minuts, hi afegim també el tomàquet, salpebrem i deixem que s’acabi de fer el sofregit de verdures.
  • Mentrestant, preparem les làmines de lasanya. Per fer-ho, les col·loquem ben planes en una plata gran, procurant que no es toquin o ho facin poc) i hi tirem aigua ben calenta (la podem escalfar i abocar-la a la pasta just quan acabava d’arrencar el bull). Deixem reposar uns 10 minuts, movent-les una mica de tant en tant perquè no s’enganxin i, passada aquesta estona, les traiem de l’aigua i les deixem escórrer.
  • Agafem la plata que voldrem fer servir per gratinar la lasanya i comencem a muntar-la: primer, posem una capa de lasanya (4 làmines) a sota de tot, després repartim al damunt un terç de la verdura. Fem una nova capa de pasta, una altra de verdura… i així successivament fins que haguem acabat.
  • Preparem la beixamel. Per fer-la, primer cal que fem bullir els espinacs en aigua durant un parell de minuts, els escorrem i reservem (jo faig servir la mateixa aigua de l’altra verdura: quan la trec, aprofito que encara bull per fer el espinacs).
  • A continuació, barregem la Maizena amb una miqueta de llet a temperatura ambient procurant que no quedin grumolls. Escalfem la resta de la llet en un pot i hi afegim la Maizena dissolta just en el moment que arrenqui el bull. Barregem sense parar, ja amb el foc baix o fins i tot fora del foc, mentre la beixamel es va espessint.
  • Un cop a punt, hi afegim els espinacs bullits, barregem bé i aboquem la mescla al damunt de la lasanya.
  • Ara ja podem gratinar al forn i servir ben calentó.

Evidentment aquesta recepta la podem fer amb el tipus de verdura que ens vingui de gust, hi podem afegir bolets o qualsevol altre ingredient. Si ho preferim, també podem saltejar les verdures amb oli directament, sense bullir-les abans,  i podem culminar el plat amb formatge ratllat, abans de gratinar.

Un comentari Digues la teva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s