Coca de llardons

llardons4

A casa nostra el Dijous Llarder és tot un esdeveniment. Una festa que, si no caigués sempre en dia laborable, gastronòmicament parlant gairebé equipararíem al dia de Nadal. Un sopar de Dijous Gras com cal ha de començar amb una amanida completa, una bona escalivada i esqueixada de bacallà; ha de seguir amb una botifarra individual ben embolicada a l’interior d’una truita de dos ous; i ha d’acabar amb unes postres ben nostrades, a l’estil de la crema catalana, acompanyades de la tan esperada coca de llardons. Almenys, així és com ho fem nosaltres.

La coca, que sempre acabava sent de compra, aquest any serà casolana. Com acostuma a passar amb aquests dolços, cada poble, cada pastisseria i cada àvia té els seus secrets i el seu estil propi. Hi ha coques de llardons que es deixen fermentar, i queden més aviat esponjoses. Però a mi la que més m’agrada és la que pren com a base la pasta de full: cruixent, torradeta, ensucrada, primeta però plena de continguts. I és aquesta la que avui he intentat…

Ingredients (una coca per a 4-6)

  • Un làmina de pasta de full (si pot ser rectangular)
  • 120 grams de llardons
  • 150 grams de sucre
  • Un grapat de pinyons
  • 1 ou
  • Una mica de canyella en pols
  • Un rajolí d’anís.

Elaboració

  • Estenem la pasta de full en una superfície neta i plana. Amb un pinzell, pintem tota una cara amb anís i a continuació hi espolvoregem canyella al gust.
  • Amb paciència anem triturant o tallant els llardons fins que quedin reduïts a petits fragments. Els dividim en dues parts iguals.
  • Mentalment dividim la pasta de full en tres franges horitzontals idèntiques, i escampem una de les dues meitats dels llardons a la franja central.
  • A continuació repartim un terç del sucre (50 grams) al damunt dels llardons.
  • Dobleguem una de les dues franges laterals al damunt de la central, l’aplastem una mica (si cal fem servir el corró) i pintem la part superior amb una mica d’anís i amb canyella.
  • Seguint el procediment anterior, repartim la resta de llardons i un altre terç de sucre al damunt.
  • Finalment, tapem amb la tercera franja lateral, que també aplastem amb suavitat.
  • Ara només falta decorar la part superior de la coca: la pintem primer amb l’ou i l’acabem repartint el tercer terç de sucre i els pinyons.
  • Posem al forn i coem a 190 graus durant uns 20 minuts.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. La Núria a la cuina! ha dit:

    Ostres, quina bona pinta, tant la coca com la resta de plats que comentes… No accepteu convidats? 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s