Els aperitius en forma de piruleta m’encanten. I si tenen formatge encara més. I si a l’hora de servir-los es presenten tots ben posadets plantats en un test, o omplint un got ben maco… tingueu per segur que m’hi llanço al damunt sense pensar-m’ho dos cops. Però en canvi, a la cuina, mi les piruletes de formatge sempre se m’havien resistit. El primer cop perquè vaig intentar una recepta que requeria enfornar-les i, potser per la meva manca d’experiència, potser per fer servir un formatge poc indicat o potser perquè estàvem a ple juliol, lluny de quedar tenses i cruixents, el resultat van ser unes llesques de formatge pansides sense ni mica de gràcia. Però bones, això sí.
Aquest cop he decidit optar per una altra recepta que, sense requerir forn i a ple hivern, ha quedat deliciosa. A més, combina dos elements molt atractius: el formatge rull de cabra per una banda i la melmelada de tomàquet feta a casa amb matèria primera del nostre hort, per l’altra.
Ingredients (per unes 12 piruletes)
- Un tall sencer de rull de cabra (no us sabria dir el pes, però compteu uns 12 centímetres de llargada)
- Un pot de melmelada de tomàquet
- Llavors de sèsam (també en podeu fer servir de gallaret o del que més us agradi)
- 12 pals de pinxo
Elaboració
- Traiem la pell o escorça del rull de cabra (sí, ja sé que es pot menjar però en aquest cas no ens fa falta) i ens quedem amb la part interior.
- Sobre una superíficie plana i neta, l’amassem una mica i després, amb les mans, anem fent boletes petites (1,5 o 2 cemtímetres de diàmetre estaria bé, però no cal ser tan precisos).
- Les posem en una safata, tapades amb paper film, i les posem una estona al congelador. Amb mitja horeta n’hi haurà prou, just perquè quedin compactes i no es desfacin quan les muntem.
- Un cop fora del congelador, amb delicadesa, les anem clavant als pals de pinxo.
- A continuació posem la melmelada en un got (o fem servir el mateix pot) i hi anem sucant les boletes d’una en una, procurant que quedin ben cobertes de melmelada.
- Finalment les arrebossem amb les llavors, que tenim escampades en un plat.
- Col·loquem els pinxos clavats en algun suport (per exemple un test ple de pedretes o de sal grossa) o els posem dins un got. Els guardem a la nevera fins just abans de servir.