Crema de carbassa

sopa4

Una de les meves debilitats dels vespres d’hivern són les cremes de verdura. De tot tipus de verdura: carbassó, pastanaga, porros, mongetes tendres… Encara que el podi de les cremes de verdura de casa el culmina, sense cap mena de dubte, la crema de carbassa.

Ingredients (per a 4/5 persones)

  • 750 grams de carbassa
  • 1 all
  • 2 porros
  • 200 grams de patata
  • 1 litre de brou, vegetal o de pollastre
  • Oli
  • Sal
  • Pebre
  • 1 nou de mantega
  • Una cullerada sopera de formatge cremós (Philadelphia)
  • Nou moscada

Elaboració

  • Per començar pelem i tallem l’all en 4 o 5 parts; tallem els porros a rodanxes i la carbassa i la patata pelada a quadrats grans.
  • Posem una olla amb oli al foc i hi fregim l’all fins que estigui dauradet.
  • Hi afegim els porros i els saltegem a foc mig durant un parell de minuts.
  • Afegim després la carbassa i la patata, i ho deixem fer, sense parar de remenar de tant en tant, durant cinc minuts més.
  • Hi tirem una nou de mantega (tot i que aquest ingredient és optatiu) i deixem que es desfaci.
  • A continuació salpebrem i tirem el litre de brou ja calent.
  • Un cop arrenqui el bull, deixem coure durant uns 25 o 30 minuts, i el retirem del foc després d’assegurar-nos que la patata està cuita.
  • Abans de batre afegim nou moscada al gust i una cullerada sopera de formatge cremós
  • Triturem i, abans de servir, espolvorem una mica de julivert fresc o sec per damunt.

Les varietats que es  poden fer a partir d’aquesta recepta bàsica són infinites: podem canviar els porros per cebes o la patata per moniato, i podem afegir tantes verdures com ens vingui de gust. La carbassa, per exemple, casa molt bé amb la pastanaga.

L’última variació de la crema de carbassa la vaig descobrir fa pocs dies en una dieta per perdre pes. A banda de limitar la quantitat d’oli i suprimir la mantega, l’all sofregit i el formatge cremós de la recepta, la crema s’elabora pràcticament igual però incorpora un ingredient si més no sorprenent: mongetes seques. Si es cuinen en cru, s’afegeixen a la crema en el moment d’incorporar el brou, mentre que si el gra està prèviament cuit, es tiren a l’olla quan falten només uns minuts per finalitzar la cocció. Per a cada comensal cal comptar uns 40 grams de mongetes crues (que aplicant la fòrmula de multiplicar per 2’5, equivalen a 100 grams cuits). L’he provat, i dono fe que és un plat principal consistent i molt hivernal.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis

One Comment Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s