Feia temps que la idea ens ballava pel cap i finalment fa uns dies, coincidint amb la proximitat de Nadal, vaig tenir la sort de participar a la masterclass de galetes amb glassa que va organitzar la Núria (del bloc lanurialacuina) a casa seva. La nostra mestra va ser la Romina, tota una experta en noves tendències de pastisseria encara que ella digui que no passa de ser una amateur.
Vaig portar les galetes preparades, fetes seguint la recepta que la Núria em va donar, i així vam poder dedicar tota la tarda a treballar amb la glassa mentre la Romina ens anava orientant i donant consells. Dues hores de bona companyia, converses interessants i algun desastre en forma de galeta esguerrada després, vaig marxar de casa la nostra amfitriona satisfeta i amb un tupper ple de galetes precioses dins la bossa de mà.
Tot a punt doncs per preparar una segona fornada, amb la que espero completar el menú ja de per sí copiós del dia de Nadal.
Ingredients
Per les galetes
- 200 grams de mantega tova
- 150 grams de sucre
- 2 ous
- 1 cullerada sopera d’essència de vainilla
- 450 grams de farina normal
- Mitja cullerada petita de llevat en pols
- 3 o 4 cullerades soperes de llet (opcional)
Per la glassa
- 300 grams de sucre glaç o llustre
- El suc d’una llimona
- 1 ou (clara)
- Tint líquid alimentari (diversos colors)
- Elements de decoració (boletes, cors, perles…)
Elaboració
Per les galetes
- Batem la mantega i el sucre fins que quedi homogeni
- Afegim els ous un a un i l’essència de vainilla a la barreja anterior. Tornem a batre a consciència
- Incorporem a poc a poc la farina tamisada i el llevat, barrejant fins a formar una massa ben fina. L’emboliquem amb paper film i la deixem reposar a la nevera com a mínim mitja hora (però si és possible no la treballarem fins passades un parell d’hores).
- Passat aquest temps, traiem la massa de la nevera (la podem tenir separada en un parell de paquets diferents) i la treballem amb el corró sobre un marbre net, aplanant-la fins aconseguir el gruix desitjat (menys d’un centímetre).
- Amb el tallador de galetes donem a la massa la forma desitjada.
- Les col·loquem en una safata sobre paper de forn i les coem a 180 graus durant uns 10-15 minuts, procurant que no quedin massa daurades perquè després les decorarem pel damunt.
- Les traiem del forn i les deixem refredar completament.
Per la glassa
- Batem la clara d’ou, el sucre llustre i unes gotes de llimona amb la batedora de varetes, de forma molt intensa fins aconseguir una crema homogènia amb molt de cos. Un cop feta, podem afegir més sucre per a espessir-la i més suc de llimona perquè es torni més líquida.
- La glassa es conservarà un parell o tres de dies ben tancada en pots hermètics, però abans de tornar-la a utilitzar necessitarà que li afegim llimona i la tornem a bater, amb varetes manuals o elèctriques, per tornar a agafar cos.
- Un cop feta només cal que en fem tantes parts com colors vulguem utilitzar. Cadascuna la tenyirem amb unes gotes de tint líquid (sempre comencem amb poc i anem de menys a més) perquè agafi el to que volem.
Per la decoració
- Fem servir paper de forn tallat en quadrats de 15 x 15 centímetres per crear unes petites paperines o mànegues. Cal que siguin molt compactes i que no tinguin fuites a la part de la punta.
- Omplim una mànega amb la glassa, la tanquem per dalt i amb les tisores fem un petit tall a la punta. Amb suavitat, però amb un traç ferm i procurant mantenir la mànega totalment perpendicular a la galeta, ja podem començar a decorar, donant total llibertat a la nostra imaginació.
- Utilitzem els elements complementaris, com ara perles, botonets , boles o cors de sucre per fer els acabats de cada galeta.
3 comentaris Digues la teva