Tinc la teoria que a cada persona li correspon un pastís, que no només respon als gustos del seu paladar sinó al seu caràcter, a la seva manera de ser, a la forma de viure la vida… i a vegades a sensacions que hi són però que no saps ben bé com explicar. El pastís del meu pare és, sens dubte, el Sacher, així que és aquest el que vaig provar el dia del seu aniversari.
La recepta que vaig aplicar la vaig treure d’Internet, després de rebuscar per diverses pàgines, i diria que és la més clàssica i tradicional de les que corren per la xarxa.
Ingredients
Per al bescuit
- 150 grams de xocolata negre fondant
- 120 g de farina
- 150 g de sucre
- 100 g de mantega
- 4 ous
- 1 cullerada de llevat en pols (Royal)
Per al farcit:
- Melmelada de gerds (o de mores, o de maduixa, o de préssec, o d’albercoc, o de taronja…)
Per a l’almívar:
- 100 g de sucre
- 1 got d’aigua (1/4 de litre)
- 1 rajolí de rom negre
Per a la cobertura:
- 150 g de xocolata negra fondant
- 150 ml de nata per a muntar
- 75 g de mantega
Elaboració
Bescuit:
- Fonem la xocolata del bescuit i la mantega al bany maria. Quan estigui completament fosa, retirem del foc i deixem refredar una mica.
- Mentrestant, separem les clares dels rovells i batem els rovells amb la meitat del sucre de manera que el color taronja es vagi aclarint. Quan la xocolata estigui tèbia, mesclem amb els rovells batuts fins a obtenir una massa homogènia.
- Afegim la farina i el llevat, que prèviament hem mesclat. Fem servir un colador per evitar que es formin grumolls i anem afegint de mica en mica.
- Muntem les clares a punt de neu i a poc a poc hi anem incorporant la resta del sucre. Un cop muntades, les afegim a la mescla anterior mentre remenem amb molta cura de baix cap a dalt, per tal que es mantinguin esponjoses.
- Posem la massa en un motlle i coem al forn a 180 graus durant uns 20 minuts. Després tapem el pastís amb paper de plata perquè no es cremi la part superior i el deixem al forn durant 20 o 25 minuts més. Un cop cuit, retirem i deixem refredar.
Almívar i farcit:
- Mentre es refreda el pastís, preparem l’almívar: en un cassó, al foc, posem l’aigua i el sucre i deixem que bulli 5 minuts. Si volem, al final afegim el rajolí de rom.
- Quan el bescuit està fred, el desmotllem, el partim per la meitat i amarem les dues cares interiors amb l’almívar, amb l’ajuda d’una cullera.
- A continuació, escampem una capa fina de melmelada sobre una de les dues cares interiors i tapem amb l’altra capa, de manera que el pastís torni a quedar muntat.
Cobertura:
- Per a la cobertura, escalfem la nata fins que comenci a bullir, l’apartem del foc i hi incorporem la xocolata i la mantega tallades a trossos petits. Remenem amb una cullera fins que es desfacin tots els ingredients.
- Posem el pastís sobre una reixeta, amb un plat a sota per recollir la xocolata que caigui. Cobrim el pastís amb la xocolata calenta amb l’ajuda d’una llengua o ganivet ample i pla. Cal evitar tocar massa la cobertura amb les mans o amb altres eines perquè no quedin marques, i procurar que els costats també quedin plens de xocolata. Un cop fet això, podem recollir la xocolata que ha caigut al plat i tornar-la a tirar al damunt del pastís per reaprofitar-la.
- Deixem escórrer una mica i, quan ja s’ha començat a compactar, col·loquem el pastís en una safata i el guardem a la nevera, on ha d’estar com a mínim dues hores abans de servir.
Reblogged this on Celler-Adocse.