Panellets, versió de casa

No es tracta de res més que la nostra proposta de panellets per la Castanyada d’aquest any, fets a partir de la recepta de tota la vida de la meva mare i posant una mica d’imaginació a algunes varietats que encara no havíem intentat mai. Vam preparar la massa dissabte al matí i diumenge, abans de dinar, els vam preparar les meves cosines i jo. Ens ho vam passar bé i, de passada, vam tenir unes postres contundents, delicioses i molt dolces per posar punt i final al pont de Tots Sants. Per aquestes quantitats a nosaltres ens van sortir exactament, i segons càlculs de la Bruna, 139 panellets. Això sí, de mides més aviat poc uniformes…

Ingredients

  • 1 lg d’ametlla molta
  • 800 grams de sucre
  • 600 grams de patates
  • Rovell d’ou (en vam fer servir 5)
  • Pinyons, ametlla picada, coco ratllat, codonyat, xocolata per a fondre, llimona, cafè en pols… i tot el que us vingui de gust per a les varietats que tingueu ganes de crear.

Elaboració

Per a la massa

  • Bullim les patates amb pela. Les retirem del foc, les pelem i les aixafem amb una forquilla quan encara estiguin calentes. Les deixem refredar.
  • A continuació, afegim a les patates l’ametlla molta i el sucre.
  • Barregem tots tres ingredients amb les mans, fins aconseguir una massa homogènia.
  • Deixem reposar a la nevera un mínim de dues hores (podem fer la massa el dia abans).

Al fer els panellets

  • Pinyons. Fem boletes de massa, les passem pel rovell d0u (que farà de “cola”) i les arrebossem amb els pinyons. Abans d’enfornar els pintem de nou amb una mica de rovell.
  • Coco. Mesclem a parts aproximadament iguals massa i coco ratllat. Mesclem fins que quedi una nova massa homogènia. Els donem la forma desitjada (nosaltres vam fer “muntanyetes”), els pintem amb rovell d’ou i els espolvorem amb més coco ratllat.
  • Ametlla. Fem una forma allargada (tipu croqueta) amb la massa, la passem pel rovell d’ou i l’arrebossem amb ametlla picada, Els pintem amb rovell d’ou, si ho desitgem.
  • Codony. Extenem la massa en forma rectangular sobre paper de forn o paper “film”. Posem al damunt una tira de codony d’un mig centímetre d’amplada per una llargada que vagi d’un extrem a l’altre de la massa. Ajudant-nos del paper, cargolem la massa com si es tractés d’un “braç de gitano”. La guardem embolicada a la nevera i, passada una estona, la tallem amb un ganivet fent-ne porcions individuals d’uns 2 centímetres. Abans d’enfornar decorem amb una mica de sucre.
  • Xocolata.  Fem boletes de massa i les coem al forn, a 180 graus uns 15 minuts. Un cop fora, desfem xocolata negra al bany maria i hi submergim les boletes. Si volem, podem decorar el damunt amb coco ratllat. Deixem refredar.
  • Llimona. Mesclem el suc i la ratlladura d’una llimona amb una mica de massa. Fem boletes i, al deixar-les a la safata, les aplastem una mica fent un forat al centre amb el dit. Abans d’enfornar espolvorem el damunt amb sucre glas. Si volem, al sortir del forn n’hi tirem una mica més.
  • Cafè. Mesclem una mica de cafè en pols amb la massa i fem boles a les quals donem la forma d’un gra de cafè (simplement les allarguem una mica i els enfonsem un tall longitudinal al centre).

Tots els panellets els coem al forn a 180 graus durant uns 15 minuts.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis

One Comment Add yours

  1. Quim ha dit:

    Mmmmmmmm que bons van ser. No m havia passat mai veure panellets a taula i no poder-ne menjar més. Vaig quedar enbafat. Un secret vaig cruspirmem més de 10

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s