No havia fet mai cap pastís de pastanaga i aquest any, amb l’excusa que a l’hort en tenim una petita plantació, m’he decidit a fer l’intent. El vaig fer fa un parell de setmanes, i ahir el vaig repetir per portar a l’hort, on amb tota la gent de la Muntanyeta vam celebrar el final de l’estiu i d’una temporada molt profitosa, i ens en vam llepar els dits: del pastís i de tot el que van portar els altres hortolans.
Pel que fa al pastís de pastanaga, es pot servir acompanyat d’una crema de formatge mascarpone que, en aquesta ocasió, no vaig portar per comoditat. En tot cas, és una bona idea preparar-la i servir-la d’acompanyament, perquè qui en vulgui se’n posi al damunt i, qui no, doncs se’l mengi sense crema. L’altra solució (si sabem que a tots els comensals els agradarà) és partir el pastís per la meitat i farcir-lo i/o cobrir-ne la part superior.
Ingredients
- 500 grams de pastanaga
- 250 grams de sucre morè
- 300 grams de farina
- 100 ml d’oli (d’oliva suau)
- 1 sobre de llevadura
- 4 ous
- 1 cullerada petita de canyella en pols (plena)
- 1 cullerada petita d’extracte de vainilla
- un grapat d’anous + 7 mitges anous senceres per decorar
Per la crema de formatge Mascarpone
- 250 grams de formatge Mascarpone
- 30 grams de mantega
- 1 cullerada gran de sucre en pols
- 1/2 cullerada d’extracte de vainilla
Elaboració
- Rentem, pelem i ratllem (amb una mida de la ratlladura ben petitona) les pastanagues. Les reservem.
- Tamisem la farina i el llevat en un bol, ben barrejat. Hi afegim la canyella en pols
- En un altre bol, batem els 4 ous amb el sucre morè fins que quedin ben mesclats
- Afegim l’oli d’oliva, les pastanagues ratllades i les anous picades a la mescla d’ous amb sucre
- Hi tirem l’extracte de vainilla
- Finalment, anem afegint la mescla de farina ben a poc a poc, mesclant bé perquè ens quedi una barreja homogènia
- Omplim un motlle rodó (si pot ser de silicona) i el decorem per sobre amb 7 mitges anous (una al centre i les altres al voltant)
- Posem al forn prèviament calent i coem a 180 graus 35 minuts. Deixem refredar
Per la crema de mascarpone, simplement mesclem el formatge amb la mantega i hi afegim el sucre en pols i la vainilla. Batem bé amb les varetes i farcim o cobrim el pastís, o bé la servim d’acompanyament.
Molt bo, i una altra manera de menjar hortalisses i de passada reforçar la vista (bé diuen que ván bé les pastanagues, oi?)
jo tenia pendent publicar-lo, el vaig fer sense gluten i va ser una bomba: va triumfar molt i va atipar a tothom !!!!
Sí, és un pastís que sorprèn i agrada, i que a més a més atipa moltíssim! Dilluns vaig venir a Sabadell i vam dinar a un lloc que es diu l’Aliança Francesa (no sé si ho coneixes, jo no hi havia estat mai), i de postres vaig menjar pastís de pastanaga amb curry. El vaig demanar perquè em va picar la curiositat i la veritat és que era moooolt bo.
Reblogged this on Celler-Adocse.