Salmó al papillote

Potser a algú li semblarà sorprenent, però jo mai de la vida havia cuinat utilitzant la tècnica del papillote. Últimament a casa hem fet servir bastant algun dels estris de Lekué, sobretot per fer peix i verdures al microones. Però papillote de veritat, allò que se’n diu papillote… doncs no ho havíem fet mai. Fins l’altre dia… que vaig llegir-ne les virtuts en una revista.

Per qui no ho sàpiga, el papillote és una tècnica culinària d’origen francès que consisteix a embolicar els aliments en paper de plata o de forn (o fer servir altres variants com fulles de col, de bleda, d’enciam, de parra…) i coure’ls al forn a temperatura mitja. Amb aquest sistema els aliments es couen en el seu propi suc amb el vapor que desprenen, i conserven molt millor l’aroma, el gust i els nutrients, queden tendres i, a sobre, el plat resultat és molt sa.

El mateix article incloïa també algunes indicacions de recepta que ens van servir d’inspiració. Ens vam posar mans a l’obra per cuinar un salmó amb verduretes que se’ns va posar molt bé i del qual aquí us deixo la recepta la recepta!

Ingredients (per a 1 persona)

  • 1 suprema de salmó
  • 1 ceba petita
  • 1/2 pastanaga
  • 1/2 pebrot (el nostre era verd, però pot ser vermell)
  • 3 o 4 tomàquets cherry
  • 2 anxoves
  • 1 cullerada petita de tàperes (jo no en tenia, per tant el plat va quedar coix…)
  • Sal i pebre
  • Julivert
  • Oli
  • Vinagre de Jerez

Elaboració

  • Engeguem el forn perquè s’escalfi a 180 graus.
  • Tallem un quadrat bastant gran de paper de forn (o de plata) i el col·loquem en una superfície plana.
  • Al damunt, just al centre, hi posem la suprema de salmó ben neta.
  • Rentem totes les verdures i pelem la pastanaga. Tallem la ceba, el pebrot i la pastanaga a tires llargues i finetes. Tallem els tomàquets cherry per la meitat. Repartim totes les verdures per damunt i pels costats de la suprema.
  • Tirem sal, pebre, julivert i un rajolí d’oli al conjunt.
  • Emboliquem els ingredients amb el paper de forn com si féssim un paquetet, assegurant-nos que quedi ben tancat per totes bandes.
  • El posem al forn durant uns 15/17 minuts. Passat aquest temps el retirem.
  • Tornem a obrir el paquet i, després d’assegurar-nos que està tot cuit, emplatem.
  • Decorem la suprema amb un parell de filets d’anxova i amb unes quantes tàperes.
  • Fem una vinagreta amb oli i vinagre de Jerez i amanim el plat.

En funció del nombre de comensals, l’únic que hem de fer és anar multiplicant els paquetets: un per a cada persona. Per altra banda, podem fer servir qualsevol altra verdura o peix que ens agradi i que tinguem a mà. L’únic que cal assegurar és que els temps de cocció de tots els ingredients no siguin exageradament diferents, perquè després, o uns ens quedaran massa fets o els altres ens quedaran crus.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis

One Comment Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s