Plum crumble

on

De la mateixa manera que la recepta de gazpacho de remolatxa, el plat d’avui també és el resultat del taller de cuina “Let’s cook” al qual vaig assistir, ja fa unes setmanes, a l’espai “Aula Mercat” del  Mercat Municipal de Manlleu.

La segona recepta que vam aprendre a elaborar en aquella sessió va ser el crumble, un pastís original de la cuina anglesa, que es pot fer amb diferents tipus de fruites i que nosaltres vam preparar amb prunes, aprofitant que n’és temporada. Al taller el crumble el vam fer amb prunes grogues però jo, a casa, en vaig fer servir de vermelles bàsicament perquè són les que vaig trobar a la fruiteria.

El resultat són unes postres de gust molt sorprenent, que se solen servir una mica calentes i acompanyades d’alguna cosa de l’estil de natilles, crema, compotes o gelat. Algunes de les fruites que més s’usen per fer el crumble són les pomes i les peres, les mores o el raïm, en general fruites que li puguin donar al plat un gust lleugerament àcid.

Ingredients

  • Entre 12 i 15 prunes vermelles
  • 2 llimones
  • 200 grams de sucre en pols (podem fer servir sucre normal i passar-lo per la picadora
  • 175 grams de farina
  • 50 grams de sucre morè
  • 100 grams de mantega (ens hem d’assegurar de tenir-la a la nevera, perquè la necessitem freda i rígida)
  • 100 grams de civada (podem fer servir una d’aquestes mescles que trobem al supermercat o a les botigues de dietètica)
  • Crema, natilles o gelat de vainilla, per acompanyar

Elaboració

  • Rentem, pelem i traiem els pinyols de les prunes.
  • Les posem soles en una olla i les coem a foc mig durant una mitja horeta, fins que es converteixin en una massa més pastosa (aquest pas, si volem, ens el podem saltar, i les podem posar directament al fons de la safata per al forn que haguem escollit per fer el crumble. De fet, si coem les prunes durant una estona és perquè es tracta d’una fruita molt sucosa. Si féssim el crumble amb, per exemple, pomes, aquest pas seria del tot innecessari)
  • Un cop fetes, escampem les prunes mig desfetes en una safata de forn fonda, preferiblement rectangular o quadrada, que prèviament hem engrassat amb una mica de mantega.
  • Els afegim el suc de mitja llimona i 150 grams de sucre. Mesclem i reservem,
  • Un cop llesta la fruita, passem a preparar el crumble, és a dir, la massa de farina i civada en què consisteix pròpiament el pastís. En un bol mesclem conjuntament la farina, els 50 grams de sucre morè i els 50 grams de sucre blanc en pols restant.
  • Hi afegim la mantega (ben freda) tallada a dauets i fem servir la punta dels dits (mai tota la mà!) per mesclar-la amb la resta d’ingredients. El resultat ha de ser una mescla com engrunada, que fa pensar en les “migas”.
  • A continuació, hi afegim la civada i la ratlladura de la pell de dues llimones. Mesclem bé.
  • Recuperem la fruita i la recobrim amb el crumble.
  • Posem al forn, a 180 graus, i coem durant uns 40 o 45 minuts. Veurem que està fet quan la part superior del crumble adquireixi un to daurat marronós i al tocar-lo sigui dur i compacte.
  • Servim en bols acompanyant el crumble de gelat de vainilla, crema de pastisseria o natilles.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis

One Comment Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s