Gazpacho de remolatxa

Des que va estrenar el nou edifici, el Mercat Municipal de Manlleu duu a terme un programa d’activitats a l’espai anomenat “Aula Mercat“. Es tracta de tota mena de cursos i tallers gratuïts relacionats amb la cuina i la gastronomia: sessions de cuina amb xefs, tastos de vins i altres productes, xerrades, tallers sobre tradicions gastronòmiques concretes com la coca de Sant Joan o els torrons, cuina cultural… i també les classes “Let’s cook”, on es cuina en anglès.

Feia temps que volia assistir a alguna d’aquestes activitats, encara que la que més em cridava l’atenció és aquesta que combina gastronomia i idiomes. I, finalment, fa algunes setmanes, vaig anar a l’útima sessió del curs passat. Vam elaborar dos plats sorprenents, que beuen de la tradició anglosaxona i, concretament, escocèsa, i que ja he portat a la pràctica a casa.

La primera, és aquest gazpacho de remolatxa, que fusiona dues tradicions gastronòmiques: aquesta sopa freda tan mediterrània i una arrel que aquí utilitzem poc però que a Escòcia es troba molt habitualment a taula. Siguent sincers: a mi, el plat m’ha encantat. Trobo que és una explosió de sabors brutal que sacseja tots els sentits. Ara bé, no el recomano com un primer complet sinó com un tastet, un xupito que pot precedir l’àpat o formar part d’un aperitiu variat. No deixarà indiferent a ningú!

Ingredients

  • 2 quilos de remolatxa
  • 2 cebes dolces
  • 1 cullerada petita de sal grossa
  • 50 ml d’oli d’oliva
  • 300 ml de suc de poma
  • 500 ml de suc de remolatxa (el resultant de bullir les remolatxes)
  • 125 ml de vinagre (si pot ser, de Xerès)
  • 2 pessics de sucre
  • Una mica de nata de cuina, per decorar
  • Un parell de llesques de pa
  • All
  • Pebre

Elaboració

  • Rentem i pelem les remolatxes assegurant-nos que desaparegui tota la sorra o restes de terra que hi pugui haber. Les posem a bullir en una olla amb aigua fins que estiguin fetes (ho sabrem si, al perforar-les amb un ganivet, aquest les travessa sense esforç. Com qui bull patates, vaja)
  • Traiem les remolatxes de l’aigua que n’ha resultat i les posem en una altra olla amb 500 ml del seu suc (la resta el guardem per si, un cop fet el gazpacho, ens interessa aclarir-lo i n’hi volem afegir)
  • Deixem refredar i quan està tebi hi afegim tota la resta dels ingredients excepte la nata de cuina.
  • Triturem amb el minipimer i tastem el resultat. Com tots els gazpachos, aquest també és al gust del cuiner o del consumidor, de manera que hi podem afegir més o menys vinagre, sal o pebre si el volem més picant, dolç, salat o amargant, i més o menys pa i suc de remolatxa si el volem més líquid o més espès.
  • Un cop el tenim al punt el deixem refredar  a la nevera, ja que cal servir-lo ben fred.
  • Per servir, podem omplir uns bols o uns petits gots i deixar caure al damunt unes gotes de nata de cuina, per decorar.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Advertisements

One Comment Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s