Mongetes amb carn picada i beixamel

Potser a alguns aquesta recepta no els entrarà pels ulls o, si més no, estarem d’acord que no és especialment agraciada per aconseguir un emplatat original o sotmetre’s a una sessió de fotos acurada. Ara bé, podem donar totes les garanties del món i prometre una vegada i una altra que aquest plat és per llepar-se els dits.

A casa d’en Quim era un clàssic de cada estiu, que la seva mare feia just quan les mongeteres estaven en el moment de màxima esplendor i que ell i el seu germà esperaven en candeletes. I ara que nosaltres també collim mongetes a l’hort  hem decidit seguir la tradició.

Ingredients (per a 4 persones amb molta gana i disposades a fer plat únic)

  • 1 quilo de mongeta tendra (varietat del cuc)
  • 500 grams de carn picada (meitat de porc i meitat de vedella)
  • 1 ceba gran
  • 5 o 6 tomàquets ben madurs
  • Sal i pebre
  • 1 polsim de sucre
  • 1 litre de llet sencera
  • 2 cullerades de farina
  • 1 paquet de formatge ratllat (especial per gratinar)

Elaboració

  • Triem les mongetes i les tallem en trossos d’uns cinc centímetres (per entendre’ns, de cada mongeta en surten 2 o 3 fragments). Les rentem i les bullim amb abundant aigua amb sal. Han de quedar fetes però lleugerament terses. Les colem.
  • Mentrestant, piquem la ceba i ratllem o triturem els tomàquets (es poden escaldar i treure la pell, però jo l’he deixat)
  • En una paella, comencem a coure la carn picada a foc lent, xafant-la amb una forquilla perquè es vagi desfent. Quan està mig feta hi afegim la ceba, mesclem i deixem una estoneta més.
  • I quan tot plegat està pràcticament cuit, afegim el tomàquet ratllat o triturat. Salpebrem, tirem un polsim de sucre per treure l’acidesa del tomàquet i, a foc mig-lent, deixem que es vaig evaporant l’aigua i el sofregit estigui llest.
  • En una safata ampla apta per anar al forn, mesclem les mongetes i el sofregit de forma homogènia.
  • A continuació, mesclem la farina i la llet en un cassó procurant que no quedin grumolls. A foc lent, deixem que la mescla es vagi escalfant, sempre sense deixar de remenar, fins que al tornar-se espessa es converteixi en salsa beixamel.
  • L’aboquem al damunt de les mongetes amb carn picada, passant-la pel colador xino per treure els grumolls que puguin haver-hi quedat i procurant que quedi repartida per tota la safata.
  • Finalment, espolvorem amb formatge ratllat al gust i enfornem per gratinar.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Advertisements

One Comment Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s