Aquest és el pastís que ens vam cruspir dissabte per dinar, de postres. Amb fruita de temporada (uns préssecs madurets), és una recepta dolça i suau que va passar xuclant.
Ingredients
- 7 préssecs (d’aigua, i que siguin una mica madurs)
- 1 làmina de pasta brisa
- 5 cullerades de sucre
- 1 vaina de vainilla
- 1 llimona
Elaboració
- Tallem la vaina de vainilla per la meitat (de llarg) i amb un ganivet en raspem l’interior perquè se’n desprenguin totes les llavors.
- Exprimim el suc de la llimona i el filtrem.
- En un cassó, escalfem cinc cullerades de sucre, dues d’aigua i un rajolí de suc de llimona, a foc molt lent i sense remoure. L’anem vigilant fins que es formi un caramel de color daurat. En aquest moment, l’apartem del foc, hi tirem les llavors de vainilla, removem bé i ho aboquem en un motlle todó de pastís (millor si és de silicona) d’uns 21 cm de diàmetre.
- Mentrestant, hem anat pelant els préssecs. Els partim per la meitat i retirem el pinyol. Els conservem amb la resta de la llimona, perquè se n’amarin, i així evitem que s’enfosqueixin.
- Un cop hem abocat el sucre al motlle, hi anem repartin els mitjos préssecs cap per avall. Algun dels trossos el podem partir en fragments més petits per assegurar que tots els forats quedin coberts.
- A continuació, cobrim els préssecs amb la massa brisa i, amb els dits, anem doblat els laterals i introduint-los entre el motlle i la fruita.
- Introduim el pastís al forn, a mitja altura, i coem durant 30 minuts fins que la massa es torni daurada.
- Per desmotllar, passem un ganivet per les vores, per separar el pastís del motlle, i el volquem del revés en una plata (la gràcia de la tatin és que es munta i es cou del revés, de manera que la part que estava a sota mentre era al motlle i al forn, un cop emplatat serà la cara superior i viceversa).
- Decorem el centre del pastís amb la vaina de vainilla a la qual havíem tret les llavors tallada a tires fines.
Reblogged this on Celler-Adocse.